Rakip Analizi: Rakibiniz Hakkında Her Şey! Kelime, Trafik ve Dahası!

Hangi sektörde olursanız olun, rakibiniz hakkında en azından birkaç şey bilmek istersiniz. En çok sattığı ürünler, pazar payı, cirosu ve dahası.

Özellikle sektör lideri olduğunuz zaman bazı noktalara eğilmezsiniz ve kaçırdığınız fırsatlar olabilir; ancak bunun farkında da olmazsınız. Sektörün küçük oyuncusu olduğunuzda ise sektöre yön veren firmayı takip eder, onun yaptıklarını yapmaya çalışır ve bir noktaya gelmeyi arzularsınız.

Dijital dünyada ise metrikler ve öğrenmek istenen şeyler biraz değişiyor. Mesela; rakip analizi dediğiniz zaman aşağıdaki soruları zaman zaman kendinize sormanız gerek:

  • En çok hangi kelimelerden trafik alıyor?
  • Seo görünürlüğü ne?
  • Aylık ortalama ziyaretçi sayısı kaç?
  • Mobil uygulamasını kaç kişi indirmiş?
  • Hangi kanallardan ne kadar ziyaret alıyor?
  • Sosyal medya hesapları ne kadar büyüyor?
  • Reklam metinlerinde ne yazıyor?
  • İnternet sitesi açılma hızı kaç sn?

Rakibiniz hakkında bilgi toplayabileceğiniz birçok kaynak mevcut. Şimdi gelin benim de sıklıkla kullandığım araçların ve bazı yöntemlerin üzerinden geçelim.

Yazının konusu için örnek site olarak decathlon.com.tr‘yi seçtim.

1- Ubersuggest

Sevgili Neil Patel’in sıklıkla kullandığım ve kendini son zamanlarda geliştiren ve yenileyen bir dijital pazarlama aracı Ubersuggest. Hayatına anahtar kelime araştırma aracı olarak başlamıştı; ancak son zamanlarda site analizi yapmaya da başladı.

Linkhttps://neilpatel.com/ubersuggest/

Siteye girdikten sonra aşağıdaki gibi rakibinizin internet sitesini yazıp dil ve ülke seçtikten sonra Search butonuna tıklayın ve birkaç saniye içinde sonuçları görün.

 

Öncelikle aracın ücretsiz olduğunu ve Türkçe’de performansını tam olarak göstermediğini belirtmeliyim. Ücretini verip daha detaylı sonuçlar elde edebileceğiniz araçlar mevcut. Ancak; kesinlikle rakipleriniz hakkında değerli bilgiler edinebiliyorsunuz.

Aşağıdaki bilgilerden anladığımız; Decathlon 125.624 organik kelimeden trafik alıyor ve aylık organik trafiği 719.160.

45 adet kelimede Google Ads reklamı veriyor ve aylık 8 $ harcadığı görülüyor. Birçok aracın Google Ads kelimelerini ve harcamasını yanlış tahminlediğini biliyoruz ancak Ubersuggest bu konuda oldukça kötü çünkü henüz yolun başında. 🙂

 

Aşağıdaki alanda da Decathlon’un en çok ziyaret aldığı sayfalar yer alıyor. Bu sayfaları en çok ziyaret alandan en az ziyaret alana doğru sırayalarak stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.

Örneğin satacağınız bir ürünü önceliklendirirken ya da ilk önce hangi kategoriye odaklanacağınız hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

Biraz daha aşağıya indiğimizde, Decathlon’a organik kanallardan en çok trafik getiren kelimeleri görüyoruz.  Hangi kelimeler sektörünüz için çok önemli, hangi kelime ayda ortalama ne kadar aranıyor, siz hangi kelimelere odaklanmalısınız?

Ürün gamınızı belirlerken bu kelimeler size nasıl yardımcı olabilir? Bunları detaylıca düşünmek gerekiyor.

2- Similarweb

Similarweb çok uzun zamandan beri internet sitelerinin aylık ziyaretçi sayısını takip ettiğim bir araç. Ayrıca; bu da rakibinizin en çok trafik aldığı kelimeleri belirli bir düzeyde gösteriyor.

Diğer yandan rakibinizin trafik kanalları yüzdesini de gösteriyor. Yani toplam trafiğin ne kadarı arama motorlarından, ne kadarı reklamdan, ne kadarı direkt, ne kadarı sosyal medyadan… Bu veriler size rakibinizin stratejileri ve yatırım yaptığı alanlar ile ilgili fikirler verebilir.

Linkhttps://www.similarweb.com/

Ana sayfada en üstteki bölüme rakibinizin internet sitesinin adresini yazıyorsunuz ve geri kalanını Similarweb’e bırakıyorsunuz.

Aşağıda da görebileceğiniz gibi Decathlon’un internet sitesinin aylık ziyaret sayısı Similarweb’e göre 4,4 milyon. Son aylarda trafiği önceki döneme göre biraz düşüşte olduğu görülüyor. Aklımıza şu sorular gelebilir;

  • Organik görünürlük kaybı mı yaşadı?
  • Direkt ziyaretleri mi düştü?
  • Reklam yatırımını mı azalttılar?
  • Sezonsal sporların bir etkisi mi?

Ziyaretçiler sitede ortalama 4 dakika 43 saniye kalıyorlar ve bu süre içerisinde ortalama 7 sayfa geziyorlar. Üstelik hemen çıkma oranı da %38. Bir e-ticaret sitesi için iyi bir oran.

Aynı sayfada biraz daha aşağıya indiğimizde Decathlon’un trafik kanallarının dağılımı üzerine detaylar öğreniyoruz. Toplam trafiğinin içindeki direkt trafik yüzdesi %41 oranında. Bu da (4,4 milyon x 41 / 100) 1,8 milyon trafiğin direkt decathlon.com.tr yazarak geldiğini, 2,14 milyon trafiğin arama motorlarından geldiğini, yönlendirme, sosyal medya, e-posta ve görüntülü reklamlardan da trafik aldığını görüyoruz.

Bu raporun masaüstü trafiğin baz alınarak hazırlandığını bilmenizde fayda var.

 

Aşağıda da Decathlon’un internet sitesine en çok trafik yönlendirmesi yapılan ve Decathlon’dan yönlendirmelerin yapıldığı sayfalar görünüyor. Rakibinizin hangi sitelerden trafik aldığını bilmeniz önemli.

 

Gelelim Decathlon’un arama trafiğinin ne kadarının organik ne kadarının reklamdan olduğuna. Öncelikle yukarıda da belirttiğim gibi bu tarz araçlar reklam trafiğini ölçmede sağlıksız veri veriyorlar, bu sebeple ben organik ve ücretli yüzde ayrımlarına çok dikkat etmiyorum ancak buradaki kelimelere önem veriyorum.

Daha fazla kelime görmek isterseniz Similarweb Pro’yu almanız gerek; ancak çok ucuz bir araç olduğunu söyleyemem.

Yukarıda Decathlon’un arama motorlarından elde ettiği trafiğin 2,14 milyon olduğunu söylemiştik. Bunun %84,22’si organik ise bu sayı yaklaşık 1,8 milyon yapar.

Her raporun üzerinden tek tek geçmesem de sayfanın en altındaki veriler de benim için yol gösterici oluyor; çünkü Decathlon’a benzeyen diğer internet sitelerini de bulmamı sağlıyor.

 Böylece; sizin aklınıza gelmeyen potansiyel rakiplerinizin kimler olduğunu öğrenebilir ve bu rakiplerin analiz sonuçlarına da bakabilirsiniz.

3- SEMrush

Semrush; çok uzun zamandır hem kendi analizlerim hem de rakiplerimin analizleri için kullandığım geniş kapsamlı bir araç. SEMrush’ın tüm özelliklerinden bahsedemem size; ancak rakip analizi için kullanılan birkaç özelliğini eklemek istedim.

Linkhttps://www.semrush.com/

Siteye gittikten sonra rakibimizin adresini yazıp sitenin ziyaret aldığı hangi ülkeye ait verileri görmek istiyorsak seçiyoruz ve Start Now‘a tıklıyoruz.

 

Karşımıza Decathlon’un, SEMrush’ın ölçebildiği kadar tüm verileri çıkıyor. Peki; bu verilerin içinde neler var derseniz gelin birlikte bakalım.

İlk olarak aylık aldığı organik trafik, reklamlı trafik, backlink sayısı ve görüntülü reklam sayısı yer alıyor. Hemen aklınıza şu soru gelebilir; Similarweb dataları ile SEMrush dataları birbirinden farklı, hangisi doğru?

Hiçbir araç birebir doğru sonuçları veremez ancak bazı modellerle bu ölçümleri yapabilir. Hepsinin birbirinden farklı sistemleri var ve bu araçların arama motorlarında Türkiye için takip ve analiz ettiği kelime sayıları birbirinden farklı.

Bu sebeple, veriler birbirinden farklı çıksa da seçtiğiniz bir aracı kullanarak bu analizleri yapabilirsiniz. Şu anda Türkiye’de SEMrush daha popüler bir araç ancak ücretsiz olarak sunduğu veriler oldukça kısıtlı.

3 aracın da Decathlon’un organik trafiğini tahmin ettiği sayıları ele alalım;

  • Ubersuggest: 719.160
  • Similarweb: 1,8 milyon
  • SEMrush: 1,9 milyon

Ubersuggest henüz yeni bir araç ve Türkçe takip ettiği kelime sayısı diğerlerine göre tahminimce daha az, bu sebeple çok düşük bir tahminde bulunmuş olabilir.

Similarweb ve SEMrush ise bu analizleri yıllardan beri yaptıkları için Türkçe takip ettikleri kelime havuzu çok büyük. Bu sebeple ikisi de benzer sayıları bize veriyor.

Raporun devamına bakacak olursak aşağıdaki gibi Decathlon’un organik trafik çektiği 29.465 kelime olduğunu görüyoruz ve view full report‘a tıkladığımızda bu kelimeleri görme şansımız var. Tabii ücretli sürümde. 🙂 Ücretsiz sürümde ilk 10 kelimeyi görebilirsiniz.

Hemen altında da Main Organic Competitors yazan bölümde Decathlon ile aynı organik kelimelerde arama motorlarında sıralanan siteleri görüyoruz. Bu sitelerin isimlerine tıklayarak onları da analiz etmek mümkün.

Raporun devamında ücretli aramalar için de aynı türde hazırlanmış raporu görebilir, Decathlon’un arama motorlarında reklam verdiği kelimeleri analiz edebilirsiniz.

Gelelim ara sıra kullandığım rakip analizi araçlarına. Özellikle ücretsiz olanları paylaşmaya gayret edeceğim.

4- Wappalyzer

Rakibinizin internet sitesinde kullandığı dijital pazarlama araçlarını ve sitede hangi teknolojilerin kullanıldığını çıkarır.

Linkhttps://www.wappalyzer.com/

 

Yukarıda da görebileceğiniz gibi Decathlon’un sitesinde Google Analytics entegrasyonu var ve gelişmiş e-ticaret entegrasyonu da yapılmış. Criteo ile dinamik yeniden pazarlama yapıyor.  Facebook pixel’i de siteye entegre edilmiş, böylece; Facebook reklamlarından gelen satışları ölçebiliyor ve yeniden pazarlama yapabiliyor.

5- Builtwith

Wappalyzer’e çok benzeyen bir araç ve aynı mantık ile çalışıyor. Rakibinizin internet sitesinin hangi teknolojiler kullanılarak kurulduğunu ve hangi dijital pazarlama araçlarının bulunduğunu analiz ediyor.

Wappalyzer’dan farklı olarak detaylı ve başka sonuçlar da çıkarabiliyor zaman zaman.

Linkhttps://builtwith.com/

6- Woorank

Ücretsiz SEO analizi yapabileceğiniz bir internet sitesi. Rakibinizin sitesini yazıyorsunuz ve işin geri kalanını Woorank sizin yerinize yapıyor. Tabii bu sonuçları değerlendirebilmeniz için SEO bilginizin de olması gerekiyor.

Linkhttps://www.woorank.com/

7- Phlanx

Bu internet sitesi de rakibinizin instagram hesabını yazdıktan sonra aldığı etkileşim oranını hesaplayan bir araç. Ayrıca her bir paylaşımın ortalama kaç beğeni ve kaç yorum aldığını da yazıyor.

Linkhttps://phlanx.com/engagement-calculator

8- Social Blade

Rakibinizin sosyal medya hesaplarını ve bu hesaplara ait bilgileri tek bir ekranda bulup görmek isterseniz basit ve kullanışlı bir araç önerim var size. Adı; Social Blade.

Linkhttps://socialblade.com/

9- Buzzsumo

Rakibinizin içerik stratejisi de takip edilmesi gereken alanlardan bir tanesi. Nasıl içerikler üretiyor, hangi yazıları daha çok paylaşım alıyor gibi bilgiler, içerik stratejinizi oluşturmanıza fayda sağlayabilir. Rakibinizin blog sitesinin adresini yazmanız yeterli.

Ardından Decathlon’un blog’unda en çok paylaşım alan yazıları sıralıyor. Siz de içerik stratejinizi oluştururken ilk olarak bu yazılara odaklanabilirsiniz.

Linkhttps://buzzsumo.com

10- Search Metrics

Search Metrics ise pahalı fiyatından dolayı size en son olarak önerdiğim araç. Aslında ücretini verdiğinizde oldukça kullanışlı ancak ücretsiz sürümde verdiği bilgiler çok kıt.

Search Metrics’i rakiplerinizin arama motorlarındaki görünürlüğünü takip etmek için kullanabilirsiniz. Arama motoru görünürlüğü puanı ise Search Metrics’in bir puanlama hesaplamasını kullanarak belirlediği bir puan. Bu puanın artışı ya da yükselişi rakibinizin SEO durumu ile ilgili bilgi verebilir.

Linkhttps://suite.searchmetrics.com/en/research/domains/visibility

Kullanmak için rakibinizin internet sitesini yazın, ülkeyi seçin ve GO!

 

Search Metrics raporu her perşembe günü güncellenir, perşembe günleri girerek kontrolünüzü yapabilirsiniz.

Hemen aşağısında da son 2 aya ait rakibinizin SEO Visibility puanını takip edebilirsiniz. Ücretsiz sürüm 2 aya kadar grafiği verirken, ücretli sürümde 2 ve 5 yıla kadar görebiliyorsunuz.

Sıklıkla kullandığım ve size fayda sağlayabileceğini düşündüğüm ücretsiz bir şekilde de kullanabileceğiniz rakip analizi araçlarını sizlerle paylaştım, umarım faydalı olmuştur. Bu yazıyı Arnavutluk’ta Tiran Havaalanı’nda Türkiye saati ile gece 2:36’da bitirdim. Bu da kendime bir not olsun 🙂

Aşağıda da en çok okunan yazılarımdan birisi olan ve trendlere giren Facebook’ta rakibinizin reklam stratejisini ortaya çıkarmaya yönelik yazdığım içeriği paylaşıyorum. Okuyup faydalanabilirsiniz.

Facebook’ta Rakibinizin Reklam Stratejisini Ortaya Çıkarma

Dijital pazarlama alanında kendinizi daha fazla geliştirmek isterseniz aşağıdaki eğitimlere de göz atabilirsiniz;

Görüşmek üzere.

Zafer Kavaklı

Kurucusu olduğum Woom Digital'de dijital pazarlama eğitmeni ve danışmanı olarak çalışmaktayım ve birçok firmaya danışmanlık vermekteyim. Daha önce modanisa.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi, ebebek'te Dijital Pazarlama Müdürü olarak çalıştım ve farklı ajans deneyimlerim var. Kahve içmeyi ve seyahat etmeyi sever, kahve içmeyi ve teknolojiyi yakından takip etmeyi sever, kahve içmekten ve edindiğim bilgileri paylaşmaktan mutluluk duyarım. Evli ve Sorel adında bir çocuk babasıyım.

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
5.500'den fazla kişi takip ediyor.
Güncel içerikler için Instagram sayfamı takip etmeni tavsiye ederim.
5.500'den fazla kişi takip ediyor.
Güncel içerikler için Instagram sayfamı takip etmeni tavsiye ederim.