Google Ads (AdWords) Reklamı Vermeden Önce Bilmeniz Gerekenler

İşletmenizin internette görünürlüğünü artırmak ve internet sitenize ziyaretçi çekmek isterseniz Google Ads nam-ı diğer Google AdWords ilk olarak sarıldığımız reklam aracı oluyor. Google’da sattığınız ürün ve hizmetlerle alakalı arama yapan tüketicilere ulaşmak istemeniz çok normal. Tabii bu durum rakipleriniz için de geçerli. Hal böyle olunca Google bir pazar, siz de o pazarın içindeki binlerce satıcıdan bir tanesisiniz.

Pazarda sizin gibi ürün satan birçok kişi varken ön plana çıkmak istemeniz çok normal ancak bunu sadece fiyatları uygun tutarak yapamazsınız. Pazarda düzenli, pırıl pırıl sebze ve meyvelerin olduğu, müşteriye güler yüz sunduğunuz ve kaliteli bir hizmet verdiğiniz bir mağazanız varsa rakiplerinizden farklılaşırsınız.

İnternet dünyası da aynı şekilde. Güler yüzlü hizmet; iyi dizayn edilmiş bir internet sitesi, pırıl pırıl sebze ve meyveler; kaliteli ürünler, kaliteli hizmet; hızlı kargo ve teslimata karşılık geliyor. Pazarda mağazanızı açtığınıza göre ve mağazanız dört dörtlük olduğuna göre artık pazarda bağırmaya başlayabilirsiniz. Bu da internetteki Google Ads reklamları oluyor işte 🙂

Kimler Google Ads (AdWords) Reklamı Vermeli

  • Potansiyel müşterisine internette ulaşmak isteyen
  • İnternet sitesi ya da mobil uygulamasına ziyaretçi çekmek isteyen
  • Youtube videolarının izlenme sayısını artırmak isteyen

herkes Google Ads reklamı verebilir.

Google Ads (AdWords) Nedir?

Google Ads, Google’ın reklam platformudur ve bu reklamlar arama ağı ile görüntülü reklam ağında gösterilir. Şimdilik arama ağını Google arama sonuç sayfası, görüntülü reklam ağını da internette diğer sitelerde dolaşırken sağda solda gördüğünüz reklamlar olarak özetleyebiliriz.

Google Ads ile reklamlar Google arama motorunda sizin hedeflediğiniz kelimeler arandığında gösterilir.

Google Ads Ne İşe Yarar?

Potansiyel müşterileriniz Google arama motorunda günde binlerce arama yapıyor. Sizin sattığınız ürün ve hizmet ile ilgili bir kelime Google’da arandığında ve siz de o kelimeyi hedefleyip reklam vermişseniz reklamlarınız arama sonuç sayfasının üst ve alt kısımlarında gösterilir. Böylece potansiyel müşterilerinize tam da size ihtiyaçları olduğu anda ulaşırsınız ve reklamınıza tıklayarak internet sitenizi ziyaret ederler.

Google Ads Açık Artırma Nasıl Çalışır? (Reklam Sıralaması)

Antikacılarda gerçekleşen müzayedeleri duymuşsunuzdur. Münadiler yani müzayedeyi yönetenler bir ürünü açık artırmaya çıkarır ve ürünüalmak isteyenler de tekliflerini verirler. Günün sonunda en yüksek teklifi veren ürünü alır.

Google’daki açık artırma da benzer mantıkta çalışsa da her zaman en çok parayı veren tıklama alamayabiliyor. Google’da her arama gerçekleştiğinde milisaniyeler içinde bir açık artırma gerçekleşir ve aranan kelimeye reklam vermek isteyen varsa bir kritere göre değerlendirilir ve reklamlar yine milisaniyeler içinde sıralanarak aramayı yapan kişinin önüne getirilir.

Adım adım açık artırma sisteminin çalışması ise şu şekildedir;

  1. Bir kişi Google’da arama yaptığında Google bu arama terimi ile eşleşen reklamları bulur.
  2. Uygun olmayan reklamları (konum, dil, reklam zaman saati gibi kriterler sonucu gösterilmeyecek reklamlar ve onaylanmamış reklamlar) hariç tutar.
  3. Yeterli reklam sıralamasına sahip olan reklamlar kullanıcının karşısına getirilir.

Google Ads Reklam Sıralamasını Etkileyen Faktörler

Bir reklam her seferinde aynı yerde gösterilmez çünkü her arama sonucu aramayı yapan kişiye özeldir. Ancak Google Ads reklam sıralamanızı olumlu ve olumsuz etkileyen bazı faktörler vardır. Bu konuya bu yazıda çok detaylı giremesem de neler olduklarından bahsedeyim ancak bu konuya özel detaylı bir yazı yazmayı planlıyorum.

  1. Teklif (Bid)
  2. Beklenen tıklama oranı (Expected click through rate)
  3. Açılış sayfası deneyimi (Landing page experience)
  4. Kullanıcının aradığı terim ile reklamın eşleşmesi (Ad relevance)
  5. Reklam uzantılarının ve reklam formatlarının beklenen etkisi (Expected impact of ad extensions and other ad formats

Google Ads Ücretli mi?

Google’da reklam vermek Google’da reklam olmayan arama sonuçlarında çıkmak ile karıştırılmamalı. Google’da reklam vermeye SEM yani arama motoru pazarlaması denilirken, Google’da reklam olmayan arama sonuçlarında çıkmaya SEO yani arama motoru optimizasyonu deniliyor.

Google’da reklam vermek ücretlidir ve temel olarak ya reklamlarınız tıklandığında ücretlendirilirsiniz ya da gösterildiğinde ancak bu değişken bir durumdur. Şimdilik şunu bilmeniz yeterli; arama ağında yani Google arama sonuç sayfasında gösterilen reklamlarda gösterimlere ücret ödemezsiniz ve sadece reklamınız tıklandığında ücretlendirilirsiniz.

Google görüntülü reklam ağında ise reklamlarınız ya gösterildiğinde / izlendiğinde ya da tıklandığında ücretlendirilirsiniz.

Tıklama başına ödenilen ücrete “tıklama başı maliyet” yani cpc (cost per click), her 1000 adet reklam gösterimi başına ödenilen ücrete “1000 gösterim başı maliyet” yani CPM (cost per thousand) denir. M harfi Romen sayılarında 1000 yerine kullanıldığı için CPM deniliyor 🙂

Google Ads Ödeme Yöntemleri ve Seçenekleri

Eğer ilk defa Google’da reklam verecekseniz ilk kampanyanızı oluşturduktan sonra reklamların yayınlanabilmesi için sizden kredi kartı bilgilerinizi girmenizi ve ödeme yönteminizi seçmenizi isteyecek.

Bulunduğunuz ülkeye göre ödeme yöntemleri değişebiliyor ancak Türkiye’de 3 farklı Google Ads ödeme seçeneği var;

  1. Otomatik ödeme yöntemi
  2. Manuel ödeme yöntemi
  3. Aylık faturalandırılma

Google Ads Ödeme Yöntemleri

Otomatik Ödeme Yöntemi

Bu ödeme yöntemi kullanıldığında reklamlarınız yayına alındıktan ve belli bir tutar harcadıktan sonra Google kartınızdan ilgili tutarı çeker.

Manuel Ödeme Yöntemi

Bu ödeme yöntemini seçerseniz Google Ads hesabınıza belirli bir miktar para ödemesi yapıp bakiye oluşturmanız gerekiyor. Daha sonra Google, siz harcama yaptıkça bu bakiyeden reklam ücretini düşüyor. Bu yöntem daha kontrollü görünebilir ancak bakiyeniz bittiğinde reklamlarınız durabilir ve bu durum internet sitenizin ziyaretlerini düşürebilir.

Aylık Faturalandırılma

Google Ads harcamalarınız belirli bir seviyeye geldiğinde bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Google’da en az 1 yıl boyunca “İşletme” olarak reklam veriyorsanız ve ayda minimum 5000 $ düzenli harcama yapıyorsanız kullanabilirsiniz. Bunun için genellikle büyük bir işletme olmanız gerekiyor. O sebeple hesap yöneticiniz ile görüşmenizi tavsiye ederim.

Google Ads Ödeme Seçenekleri

  1. Kredi kartı ve banka kartı
  2. Banka transferi
  3. Yedek kredi kartı

Google Ads Fatura ve Vergi İşlemleri Nasıl Yapılıyor?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Google faturaları Google Ireland Ltd. şirketi üzerinden İrlanda’dan kesilir ve Avrupa Birliği ülkesi olmadığımız için bizden KDV almaz. Ancak reklamverenler Google’a ödedikleri tutar üzerinden %18 KDV beyanı vererek harcamanızı gider olarak gösterebilirsiniz. Bunu KDV 2 beyannamesi ile yapabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için muhasebecinize ve vergi dairesine danışabilir bu konu hakkında yayınlanmış şu özelgeye göz atabilirsiniz.

Google Ads Günlük Bütçe Ne Olmalı?

Google Ads reklamlarına ne kadar harcayacağınızı siz belirlersiniz. Google’da ilk kampanyanızı oluştururken düşük bir bütçe ile başlayıp, sonuçlara göre bütçenizi adım adım artırabilirsiniz. Örneğin günlük 5 TL bütçe ile de başlayabilirsiniz 5000 TL bütçe ile de. Tamamen size kalmış ancak 20 TL – 50 TL gibi bir bütçe ile başlayıp adım adım artırmanızı tavsiye edebilirim.

Google Ads Tıklama Ücreti Ne Kadar?

Google’da her arama gerçekleştiğinde yeniden bir açık artırma yapıldığından bahsetmiştim. Bu sebeple her arama için verilen teklifler farklı olabileceğinden gerçekleşen tıklama ücreti de çok değişkendir. Google Ads tıklama ücretleri 1 kuruştan 20-30 TL’lere kadar çıkabilmekte. Bu aslında sizin bir tıklamaya ne kadarlık bir teklif verdiğinizle alakalı. Ortalama bir tutar vereceksem masaüstü cihazlarda 0,4 – 0,8 TL iken mobil cihazlarda 0,1 – 0,5 TL civarında diyebilirim.

Google Ads Ücretsiz Deneme Kuponu

Google Ads platformunu kullanarak ilk defa reklam verecekseniz Google ilk 25 TL’lik harcamanızı yaptıktan sonra kullanabileceğiniz 100 TL’lik kuponlar vermekte. Bu kuponları bazen reklam ajansları size verebilirken siz de bu adresten Google Ads promosyon kodu edinebilirsiniz.

Google reklamları vermeye başlamadan önce bilmeniz gereken önemli konuların üzerinden geçtik. Henüz bu yolun çok başındasınız ve öğreneceğiniz çok şey var. Google Ads konusu ile alakalı tüm yazılarımı okumak ve öğrenmeye başlamak için tıklayabilirsiniz.

Aklınıza takılan sorular varsa aşağıdan yorum yapmanız yeterli.

Buraya kadar okuduysanız teşekkürler 😉

Google AdWords Eğitimi‘ne aşağıdan kayıt olabilir, Google’da başarıyı yakalayabilirsiniz.

Yeniden görüşmek üzere.

Google AdWords Eğitimi Bilgi Formu

[contact-form subject=”Google AdWords Eğitimi Başvuru Formu”][contact-field label=”İsim ve Soyisim” type=”name” required=”1″][contact-field label=”Cep Telefonu (+905321234567)” type=”text” required=”1″][contact-field label=”İnternet sitesi” type=”url”][contact-field label=”Lütfen Kendinizi ve İşinizi Tanıtınız” type=”textarea”][/contact-form]

Zafer Kavaklı

Kurucusu olduğum Woom Digital'de dijital pazarlama eğitmeni ve danışmanı olarak çalışmaktayım ve birçok firmaya danışmanlık vermekteyim. Daha önce modanisa.com'da Dijital Pazarlama Yöneticisi, ebebek'te Dijital Pazarlama Müdürü olarak çalıştım ve farklı ajans deneyimlerim var. Kahve içmeyi ve seyahat etmeyi sever, kahve içmeyi ve teknolojiyi yakından takip etmeyi sever, kahve içmekten ve edindiğim bilgileri paylaşmaktan mutluluk duyarım. Evli ve Sorel adında bir çocuk babasıyım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu
5.500'den fazla kişi takip ediyor.
Güncel içerikler için Instagram sayfamı takip etmeni tavsiye ederim.
5.500'den fazla kişi takip ediyor.
Güncel içerikler için Instagram sayfamı takip etmeni tavsiye ederim.